Heluhelu Ola Ola honua 2021

ʻO ka World Health Statistics ka hōʻuluʻulu makahiki o ka World Health Organization (WHO) i nā ʻikepili hou loa e pili ana i ke olakino a me nā hōʻailona pili i ke olakino no kāna mau lālā 194.Hōʻike ka paʻi 2021 i ke kūlana o ka honua ma mua o ka maʻi maʻi COVID-19, ka mea i hoʻoweliweli e hoʻohuli i ka nui o ka holomua i hana ʻia i nā makahiki i hala.Hōʻike ia i nā ʻano olakino mai 2000-2019 ma waena o nā ʻāina, nā ʻāina a me nā pūʻulu loaʻa me ka ʻikepili hou loa no ka ʻoi aku o 50 mau hōʻailona pili i ke olakino no nā SDGs a me WHO's Thirteenth General Program of Work (GPW 13).

ʻOiai ʻo COVID-19 kahi pilikia o ka nui o ka mōʻaukala, hāʻawi pū ia i nā manawa e hoʻonui wikiwiki i ka hui honua a hoʻopiha i nā ʻikepili lōʻihi.Hōʻike ka hōʻike 2021 i ka ʻikepili e pili ana i ka nui o ke kanaka o ka maʻi maʻi COVID-19, e hōʻike ana i ke koʻikoʻi o ka nānā ʻana i nā like ʻole a me ka wikiwiki e hana, hōʻiliʻili, loiloi, a hōʻike i ka manawa kūpono, hilinaʻi, hana a hoʻokaʻawale ʻia e hoʻi hou i ke ala i ko mākou honua. pahu hopu.

图片1

Ka hopena o COVID-19 i ke olakino o ka lehulehu

Hoʻokomo ʻo COVID-19 i nā luʻi nui i ke olakino a me ka maikaʻi o ka lehulehu ma ka honua a ke keʻakeʻa nei i ka holomua i ka hālāwai ʻana i nā SDGs a me nā pahuhopu Triple Billion a WHO.

ʻO nā pahuhopu ʻo WHO Triple Billion kahi ʻike like ʻole ma waena o WHO a me nā lālā lālā, e kōkua ana i nā ʻāina e hoʻolalelale i ka lawe ʻana i nā SDG.Ma ka 2023, manaʻo lākou e hoʻokō: hoʻokahi piliona mau kānaka e hauʻoli ana i ke olakino maikaʻi a me ka maikaʻi, hoʻokahi piliona mau kānaka e pōmaikaʻi ana mai ka uhi olakino honua (i uhi ʻia e nā lawelawe olakino me ka loaʻa ʻole o ka pilikia kālā) a me hoʻokahi piliona mau kānaka i palekana maikaʻi ʻia mai nā pilikia olakino.

Ma ka 1 Mei 2021, ʻoi aku ma mua o 153 miliona mau hihia COVID-19 a me 3.2 miliona mau make pili i hōʻike ʻia iā WHO.ʻO ka ʻĀpana o ʻAmelika a me ʻEulopa ka mea i hoʻopilikia nui ʻia, hui pū ʻia ma luna o ʻekolu hapaha o nā hihia i hōʻike ʻia ma ka honua holoʻokoʻa, me kēlā me kēia helu hihia no 100 000 heluna o 6114 a me 5562 a kokoke i ka hapalua (48%) o nā mea a pau i hōʻike ʻia COVID-19 -e pili ana i nā make e kū nei ma ka ʻĀpana o ʻAmelika, a me ka hapakolu (34%) ma ka ʻāpana ʻEulopa.
ʻO ka 23.1 miliona mau hihia i hōʻike ʻia ma ka South-East Asia Region a hiki i kēia lā, ʻoi aku ka nui o 86% i India.ʻOiai ka laha nui ʻana o ka maʻi maʻi, ʻike ʻia nā hihia COVID-19 a hiki i kēia lā ke ʻike nui ʻia i nā ʻāina kiʻekiʻe loa (HICs).ʻO ka helu HIC he 20 i hoʻopilikia nui ʻia no ka hapalua (45%) o nā hihia COVID-19 o ka honua, akā hoʻokahi wale nō ʻewalu (12.4%) o ka heluna kanaka o ka honua.

Ua hōʻea ʻo COVID-19 i nā like ʻole lōʻihi ma waena o nā pūʻulu kālā, hoʻopau i ke komo ʻana i nā lāʻau lapaʻau koʻikoʻi a me nā lawelawe olakino, hoʻonui i ka hiki o ka limahana olakino honua a hōʻike i nā āpau nui i nā ʻōnaehana ʻike olakino.

ʻOiai ke kū nei nā hoʻonohonoho waiwai kiʻekiʻe i nā pilikia e pili ana i ka hoʻonui ʻana i ka hiki o nā lawelawe olakino, ke kau nei ka maʻi maʻi i nā pilikia koʻikoʻi i nā ʻōnaehana olakino nāwaliwali i nā haʻahaʻa haʻahaʻa haʻahaʻa a ke hoʻopilikia nei i nā lanakila olakino a me ka hoʻomohala ʻana i nā makahiki i hala.

Hōʻike ka ʻikepili mai 35 mau ʻāina loaʻa kālā i ka emi ʻana o nā ʻano pale i ka piʻi ʻana o ka nui o ka home (kahi ana o ke kūlana socioeconomic).

ʻO ka holoʻokoʻa, 79% (waiwai waena o 35 mau ʻāina) o ka poʻe e noho ana i nā ʻohana lehulehu ʻole i hōʻike ʻia e hoʻāʻo e hoʻokaʻawale kino iā lākou iho mai nā poʻe ʻē aʻe i hoʻohālikelike ʻia me 65% i nā hale piha loa.ʻO nā hana holoi lima maʻamau i kēlā me kēia lā (holoi lima me ke kopa a me ka wai a i ʻole ka hoʻohana ʻana i nā mea hoʻomaʻemaʻe lima) ʻoi aku ka maʻamau i waena o ka poʻe e noho ana i nā hale ʻaʻohe lehulehu (93%) i hoʻohālikelike ʻia me ka poʻe e noho ana i nā hale piha loa (82%).Ma ke ʻano o ka ʻaʻahu ʻana i ka mask ma ka lehulehu, 87% o ka poʻe e noho ana i nā hale ʻaʻole i hoʻopaʻa ʻia i ka mask a i ʻole ka hapa nui o ka manawa i ka lehulehu i nā lā ʻehiku i hala aku nei i hoʻohālikelike ʻia me 74% o ka poʻe e noho ana i nā kūlana piha loa.

ʻO ka hui pū ʻana o nā kūlana e pili ana i ka ʻilihune e hōʻemi i ka loaʻa ʻana o nā lawelawe olakino a me nā ʻike e pili ana i nā hōʻike i ka wā e hoʻonui ai i nā ʻano pilikino.

Ke piʻi aʻe ka nui o ka hale, e emi ana nā ʻano pale COVID-19

tu2

Ka manawa hoʻouna: Jun-28-2020